Ga direct naar de inhoud.

Einde 3G nadert! Wat betekent dit voor u?

Halverwege 2018 heeft KPN bekend gemaakt per 2022 te stoppen met zijn 3G-netwerk (zie ook KPN stopt met 3G-netwerk). Inmiddels zijn we over de helft van 2020, en komt 2022 er sneller aan dan u denkt. Per eind volgend jaar, per 31-12-2021, stopt KPN namelijk al met 3G.

In principe merken de meeste mensen hier niet veel van. Gebruikers die een telefoon zonder 4G-ondersteuning (VoLTE) hebben, moeten vanaf januari 2022 terugvallen op 2G, dat netwerk blijft (nog) wel in de lucht.

Machine-to-Machine connectiviteit

Echter voor sommige toepassingen kan de impact juist enorm zijn. Met name voor Internet of Things toepassingen (M2M connectiviteit) kan het stoppen van het 3G-netwerk van grote impact zijn.

Mogelijk zijn de apparaten binnen de IoT-toepassing niet geschikt voor 4G. Dan kan de snelheid van het dataverkeer in het geding komen, omdat deze apparaten per 1-1-2022 alleen nog communiceren via het 2G-netwerk. Controleer daarom uw afhankelijkheid van 3G. Zonder geschikt alternatief kan de snelheid en eventueel continuïteit van uw toepassing in gevaar zijn.

Omdat de apparaten binnen de toepassing zich vaak verspreid ‘in het veld’ bevinden, zijn die apparaten niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Moet daar dus vervanging plaatsvinden, dan kan het zijn dat met nog minder dan anderhalf jaar te gaan, de tijd zo maar eens begint te dringen.

Meer informatie over het stoppen van 3G.